Džanki

Anoreksija ali bulimija? Ali mogoče oboje?

Ob današnjem tehtanju tehtnica pokaže 47 kg. Nadvse ponosna sem nase, a ko se pogledam v ogledalo, mi kljub tej teži ni všeč, kar vidim. Povsod po telesu vidim mesta, kjer bi lahko izgubila še kakšen centimeter ali dva. Z odporom si ogledujem svoje telo. Z vsakim izgubljenim kilogramom sem manj zadovoljna sama s sabo, čeprav sem že zdavnaj dosegla težo pod 50 kg, ki sem jo tako idealizirala. No, sedaj jih imam krepko pod 50, pa nisem niti malo zadovoljna s sabo, daleč od tega. Nasprotno – vedno bolj sem razočarana, vse bolj se sovražim. Z vsakim izgubljenim kilogramom me moti več stvari. Na jok mi gre, ko se gledam v ogledalo, saj mi to, kar vidim, ni v ponos. Pričakovala sem, da bom pri tej teži tanjša. Solze razočaranja pritečejo kar same od sebe, ne morem jih ustaviti.” (Odlomek iz knjige Lačna življenja)

Ti je tako razmišljanje znano? 

Meni vsekakor je. Tako anoreksija kot bulimija (več o bulimiji si preberi tukaj) sta bili moji spremljevalki skoraj deset let. Dolgo časa nisem vedela, zakaj se mi to dogaja. Nisem vedela, kako naj to prekinem. Nisem bila prepričana, če s svojim početjem sploh želim prekiniti, saj mi je dajalo nek čuden občutek nadzora nad svojim življenjem. Ni mi bilo jasno, zakaj bi se temu odpovedala.  A tak nadzor je zelo destruktiven in vzame ti lahko vse, kar te v življenju veseli. Življenje, ki ga okupirajo le misli o hrani, ni življenje. Je prazno, mrzlo, osamljeno, nesrečno. In kar je najhuje: če nečesa ne spremeniš, bo tako še naslednjih x let. Do kdaj…??

Diagnoza: anoreksija?

Ne glede na to, kakšna je tvoja diagnoza: anoreksija, bulimija, kompulzivno prenajedanje, … Ime motnje sploh ni pomembno. Pomembno je le to, da te ta način življenja vodi v pogubo. Vprašaj se, kje boš na ta način čez 5, 10, 20 let? Ne želim zveneti groba, nikakor. A sama sem voljo za spremembo našla šele, ko mi je bila skoraj odvzeta možnost, da bi v življenju počela to, v čemer iz srca uživam. Malo je manjkalo, pa bi zamudila priložnost, da sledim svojemu srcu. PROSIM, ne čakaj, da bo prepozno. Nihče ti ne more pomagati, če TI ne želiš naprej.

Če je anoreksija tvoja trenutna cona udobja, in če želiš to prekiniti, ti zagotovo lahko pomagam s svojo osebno izkušnjo. Vse sem opisala v avtobiografski knjigi Lačna življenja, ki govori o tem, kako sem premagala bulimijo in se začela imeti rada. Našla sem več vzrokov za razvoj bolezni in našla sem način, kako se pozdraviti. Verjamem, da z izkušnjo lahko pomagam tudi tebi! Veliko bralk mi je pisalo, da jim je moja knjiga pomagala do boljšega razumevanja bolezni. Mogoče tudi ti med branjem doživiš tisti “klik”, ki ti bo pomagal najti odgovore in voljo za ozdravitev. Verjamem, da bo tudi tvoja zgodba ena tistih s srečnim koncem in da tudi ti najdeš ljubezen do sebe!! <3

Če želiš prebrati več o bulimiji, klikni na to povezavo, za več informacij o motnjah hranjenja nasploh pa je tukaj poglobljen članek, v katerem najdeš tudi nekaj napotkov, kako si pomagati sam.

Več odlomkov iz knjige najdeš tule: Magnetna koda, G. Moralni Maček, Strmo navzdol 

za-netNAROČI KNJIGO: 

Vaše ime in priimek

Vaša e-pošta

Telefonska številka

Št. knjig

Naslov za dostavo knjig(e)

Prosim izberite način plačila
po predračunupo povzetju

Koda

 

Please leave this field empty.


Anja-Bas-Lacna-zivljenja1

NOVO!

Pretresljiva izpoved Anje Baš o boju in končni zmagi nad bulimijo..

 

“Ena najboljših knjig iz vidika inspiracije, motivacije in osebnostne rasti.” EVA

 

“Knjigo bi moral prebrati vsak starš, ki mu ni vseeno za svojega odraščajočega otroka.”TEJA

 

Prebrala sem jo v pičlem dnevu in pol, sploh nisem mogla stran…” BARBARA

 

“Knjigo priporočam v branje vsem, ne samo tistim, ki preživljajo motnje hranjenja.” ANDREJA

 

Cena knjige je 19,90€*

*strošek poštnine: 4€