Odlomek iz knjige: “Narezek”

IN POVRATEK NAZAJ

Od mojega prihoda s klinike mine en mesec; mesec, v katerem nisem niti enkrat samkrat bruhala. Sklenila sem, da moram jesti, čeprav ne razumem, zakaj to počnem. Mogoče je k preobratu prispeval prav očetov izbruh, saj sem končno začutila, da mu je mar zame. Popolnoma vso hrano obdržim v želodcu, prisilim se, da redno jem. Razmeroma malo, to je res, a v tem mesecu vendarle pojem več kot v preteklih treh mesecih skupaj. Za to plačam visoko ceno. Borim se s tesnobo, mučim se z vsakim grižljajem, hrana v želodcu me tišči in sovražim občutek sitosti. Po vsakem obroku hočem vse izbruhati, pa se kljub temu brzdam… 

Občutek hrane v želodcu mi je tako tuj, da nimam realne predstave o tem, kdaj sem sita. Zdi se mi, da bi lahko pojedla vola in ne bi bilo dovolj. Zato se nekajkrat najem tako, kot sem navajena od svojih požrtij, le da zdaj ne bruham. Občutek ob tem je grozen, vsakič, ko jem, me grabi panika. Včasih se tresem od tesnobe, a situacijo zakrpam s kajenjem, ki malo umiri moje načete živce. Poleg tega imam po vsakem obroku slabo vest. Moje telo komaj znatno – a vendarle – okreva, tudi snov za šolo predelujem z veliko vnemo, saj se nekje vmes prebudi moja trma, odločena, da bom letnik kljub vsemu izdelala. Učim se kot nora, tudi zato, ker se prepričujem, da telo za učenje porabi veliko kalorij. Tudi tehtanju se v tem mesecu odpovem.

Potem pa na neko soboto po kosilu ne zdržim več, grem v kopalnico in izpod omarice potegnem tehtnico. Samo informativno, si rečem. Kazalec pokaže 47 kilogramov, meni pa se v trenutku poruši svet. Sedem na rob kadi in najprej samo otopelo strmim v prazno, potem pa me bolečina zadane kot strela z jasnega. Kaj vendar počnem? Zaklenem vrata kopalnice in razmišljam, kako naj to rešim. Postane mi jasno, da hitrega izhoda ni. Zafrknila sem vse, za kar se leto in pol tako trudim. In za kaj? Za to, da bodo starši mirni?! Zrejena sem v pujsa in za to ni opravičila. Žalost preraste v jezo in se tako močno razgori v meni, da bi se kar udarila, da bi se poškodovala. Odločim se, da si zaslužim kazen za svojo neodgovornost.

Ob tej misli padem v nekakšen trans, solze se ustavijo, ničesar več ne razmišljam, od tu dalje so moji gibi kot programirani. Kot da sem pod urokom. Odločena sem, da se kaznujem, čeprav vse v meni vpije, da nikar. Ne poslušam svojih lastnih opozoril in iz očetove toaletne omarice vzamem britvico. Odstranim plastiko okoli nje, izluščim ostri del in si ga nastavim na levo zapestje.

Zaprem oči, vdihnem, izdihnem. Zadržim dih in stisnem usta. Potem močno pritisnem in potegnem. In potem še enkrat, po isti rani.

In še enkrat.

In še enkrat.

Po isti rani, dokler ne zija vame belina mojega lastnega razrezanega mesa.

In potem naredim še štirinajst ran, vzporednih prvi. Najprej ne čutim nič, kot paralizirana zrem v svoje razrezano zapestje. Počasi pride še bolečina. Začne mi utripati v roki, razplamti se in peče, žge kot tisoč razbeljenih rezil. Bolečina postane neznanska. Še kar hipnotizirano zrem v nastale rane na svojem levem zapestju. V njih se počasi začnejo pojavljati rdeče pikice. Te prerastejo v pike, ki se večajo, združujejo in začnejo mezeti po roki. Združujejo se v vedno večje potočke in začnejo kapljati na tla. Začenja curljati. Postane mi slabo. Potem me zadane spoznanje: porezala sem se. Krvavim. Ne izgleda v redu. Kaj, če bom izkrvavela in umrla? Saj bi bilo najbolje. Potem se mi stemni pred očmi. Ne vem, ali jokam ali izgubljam zavest…

Več odlomkov iz knjige: G. Moralni Maček, Pozitivna prepričanja, Strmo navzdol

Več o knjigi najdeš tukaj

Če želiš, preberi še daljša članka o bulimiji in motnjah hranjenja nasploh. 

Anja-Bas-Lacna-zivljenja1

NOVO!

 

Knjiga Anje Baš o zmagi nad bulimijo

 

Pohiti z naročilom, saj je ostalo le še nekaj izvodov!

 

Cena knjige je 19,90€*

*strošek poštnine: 4€

NAROČI ZDAJ:

Vaše ime in priimek

Vaša e-pošta

Telefonska številka

Št. knjig

Naslov za dostavo knjig(e)

Prosim izberite način plačila
po predračunupo povzetju

Koda

 

Please leave this field empty.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja