NENA: zgodba o motnjah hranjenja..

Motnje hranjenja so me od nekdaj zanimale. Že v srednji šoli sem jih vzela pod drobnogled ter napisala seminarsko o njih, konec faksa pa avtobiografsko diplomo. In vmes se je zgodilo. Tudi mene so posrkale. Tako hitro, da se sploh nisem zavedala, kdaj sem padla v zaklet začaran 
krog. Pa pojdimo od začetka.

Pri 17 letih mi je umrl oče. Moj heroj. Moj vzornik in moj učitelj. Moje vse. Pravzaprav se sploh ne spomnim, da bi z mamo prej imela kakršenkoli odnos. Pač, bila je zraven, stranski lik v scenariju, to pa je bilo tudi vse. Vedno sem se zanašala nanj. Ga prosila za pomoč. Spraševala za mnenje. Pomagal mi je odkrivati svet. In potem … Potem ga neko jutro kar ni bilo več. In moj svet se je ustavil. Vse se mi je zrušilo. Čez noč. Nisem mogla dojeti, kako lahko ostali živijo naprej, jaz pa ne vem več, kaj naj s sabo. To je bilo v tretjem letniku gimnazije. Da bi lažje prebolela izgubo, sem se začela ovijati v omamo, izostajati od pouka, se zapijati do onemoglosti, vse, samo da bi pozabila na čustva, da bi otopela. In sem. 

Moja mama je bila že vse življenje na tabletih. Za vsako bolečino je vzela tablet, tudi za najmanjši glavobol. Imela je tudi manično depresijo. In ko je oče umrl, se je zrušil tudi njen svet. Tudi njej je on predstavljal vse. Za vse je poskrbel. Ni vozila avta, ker je bil vedno on voznik, niti položnic ni znala sama plačati. Zanimivo, kajne, koliko vlog je igral moj oče?

Jasno se spomnim dneva, ko je umrl. Zvečer smo imeli polno hišo ljudi. Bilo je veliko joka, trepljanja po hrbtu in objemanja moje mame. Bila je namreč popolnoma zlomljena. Nekdo mi je rekel, da moram biti sedaj močna. Še zanjo. Da ne smem še jaz pokazati, kako mi je hudo. Ne smem jokati. Vsaj ne tako, da me bo videla. Sicer nisem povsem razumela tega, a to sporočilo se mi je usidralo globoko v podzavest. Prav, ne bom jokala. In nisem. Bila sem močna. Steber opore. Bodrila sem jo. Ne, jaz se ne bom zlomila. Seveda je bilo vse to lažje, ker sem bila stalno omamljena in otopela. Mama si je čez čas opomogla. In ne, ni me videla jokati. Takrat se nisem zavedala, da bi si morala vzeti čas za žalovanje, da bi lahko prebolela izgubo. V četrtem letniku srednje šole sem si za seminarsko nalogo izbrala motnje hranjenja, saj se mi je ta tematika vedno zdela zelo privlačna. Nikakor nisem mogla razumeti, kako se lahko nekdo gleda v ogledalo in se zmotno vidi debelega. Kako lahko nekdo ne more nehati bruhati, kako se lahko nima pod nadzorom? Meni se kaj takega nikoli ne bi moglo zgoditi. Meni ne. 

Konec 4. letnika sem se zredila. Strahu pred debelostjo nisem nikoli poznala, saj nikoli nisem bila močne konstitucije. A znanci in sošolci so mi kljub temu sem in tja navrgli par negativnih opazk glede mojega telesa oz. njegove oblike in takrat je bilo, kot bi se prvič pogledala v ogledalo. Kot bi se prvič resnično videla. Videla sem vse tisto, o čemer so govorili. Vse je bilo res. In začelo me je boleti. Prvič sem bruhala kar tako, malo za hec, pač sem se preveč najedla peciva. Da vidim, če lahko. In občutek je bil osvobajajoč. Naslednjič sem ponovila čez par dni. Ni mi bilo več potrebno paziti na to, kaj in koliko pojem, saj sem se zavedala, da tako ali tako ne bo ostalo v želodcu. Nekajkrat je bilo res kar tako, malo za hec. Če lahko. Če se zmorem kontrolirati. Ha, sem si mislila, mene tole ne bi moglo nadzorovati. Jaz sem močnejša. Ampak kmalu sem videla, kam brzi moj vlak. In s kakšno hitrostjo. Stvar je postala nenadzorovana. Začela sem si pisati, kolikokrat dnevno bruham, koliko tehtam pred in po bruhanju, kolikokrat grem na veliko potrebo, koliko tehtam pred in po. Norišnica. Neobvladljivo.

Več o knjigi Lačna življenja lahko prebereš tukaj. O bulimiji je več zapisanega na tej povezavi

Več odlomkov iz knjige: G. Moralni Maček, Strmo navzdol, Zakleti torki

Celotno zgodbo Nene lahko prebereš v moji knjigi Lačna življenja. Koda za brezplačno poštnino: “NENINAZGODBA”

za-netPridruži se več kot 2000 zadovoljnim bralcem, 

NAROČI KNJIGO: 

Vaše ime in priimek

Vaša e-pošta

Telefonska številka

Št. knjig

Naslov za dostavo knjig(e)

Prosim izberite način plačila
po predračunupo povzetju

Koda

 

Please leave this field empty.


Anja-Bas-Lacna-zivljenja1

NOVO!

Pretresljiva izpoved Anje Baš o boju in končni zmagi nad bulimijo..

“Ena najboljših knjig iz vidika inspiracije, motivacije in osebnostne rasti.” EVA

“Knjigo bi moral prebrati vsak starš, ki mu ni vseeno za svojega odraščajočega otroka.”TEJA

Prebrala sem jo v pičlem dnevu in pol, sploh nisem mogla stran…” BARBARA

“Knjigo priporočam v branje vsem, ne samo tistim, ki preživljajo motnje hranjenja.” ANDREJA

 

Cena knjige je 19,90€*

*strošek poštnine: 4€

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja