ODLOMEK IZ KNJIGE: “Strmo navzdol”

“V naslednjih tednih počasi, a vztrajno lezem proti svoji novi ciljni teži: 45 kg. V tem času sem slabotna kot še nikoli prej. V nezavest zdaj padem že po večkrat na dan, po hodnikih klinike pa drsim kar naslonjena na steno in kljub temu včasih padem. Noge mi pogosto odrevenijo in v njih ne občutim popolnoma nobene moči, kolena mi odpovedo in takrat se sesedem na tla. Sestre zmajujejo z glavami, saj jim je jasno, da moje zdravljenje ne napreduje.

Ob današnjem tehtanju tehtnica pokaže 47 kg. Nadvse ponosna sem nase, a ko se pogledam v ogledalo, mi kljub tej teži ni všeč, kar vidim. Povsod po telesu vidim mesta, kjer bi lahko izgubila še kakšen centimeter ali dva. Z odporom si ogledujem svoje telo. Z vsakim izgubljenim kilogramom sem manj zadovoljna sama s sabo, čeprav sem že zdavnaj dosegla težo pod 50 kg, ki sem jo tako idealizirala. No, sedaj jih imam krepko pod 50, pa nisem niti malo zadovoljna s sabo, daleč od tega. Nasprotno – vedno bolj sem razočarana, vse bolj se sovražim. Z vsakim izgubljenim kilogramom me moti več stvari. Na jok mi gre, ko se gledam v ogledalo, saj mi to, kar vidim, ni v ponos. Pričakovala sem, da bom pri tej teži tanjša. Solze razočaranja pritečejo kar same od sebe, ne morem jih ustaviti.

Tako zelo si želim biti še bolj suha, hkrati pa nimam več moči za nadaljnje izgubljanje kilogramov. Vsakodnevno omedlevanje. Nažiranje in pošastno, mučno bruhanje, pri čemer zaužita hrana zadnje čase pogosto noče ven. Bruham kri in grozno me peče grlo. Na nek čuden način me boli tudi želodec. Moji zobje postajajo drugačni, bolj stekleni in rumene barve. Opažam tudi, da mi izpadajo lasje. Čopek se vsak teden tanjša in tanjša, in tega se resnično ustrašim. A vse te grozote zaenkrat še niso dovolj, da bi si želela spremembe.”

Kar si ravnokar prebral/a, je izsek iz moje knjižne uspešnice Lačna življenja. Govori o mojem desetletnem boju z mešanico anoreksije in bulimije. Tudi moje hujšanje se je začelo navidez nedolžno, skoraj igrivo. Želela sem samo izgubiti kakšen kilogram ali dva, da bi bila bolje videti v kopalkah, kmalu pa sem postala obsedena s številko, ki jo je pokazala tehtnica.

 

Če mi številka na tehtnici ni bila všeč, je bilo temu primerno slabo tudi moje razpoloženje. Ni trajalo dolgo, da sem se pripeljala do tega, da se je moje življenje vrtelo samo okoli hrane, telovadbe, hujšanja, kilogramov, maščob, ogljikovih hidratov in štetja kalorij. Še vedela nisem, kdaj se je zgodilo, a motnje hranjenja so tudi mene posrkale v svoj usodni vrtinec in mi zasegle deset let prostosti, deset let življenja, deset let mladosti. 

 

O motnjah hranjenja vem tako rekoč vse – ali pa vsaj ogromno. Preanalizirala sem se podolgem in počez, saj mi ni šlo v glavo, kako sem lahko padla tako globoko v ta grozljivi cikel hujšanja, bruhanja in obsedenega telovadenja …

 

Potem sem ugotovila, da vzroki ležijo v mojem otroštvu. V odnosu z mojimi starši. V moji osebnosti. Šlo je za nesrečen splet okoliščin, zaradi katerega sem postala dovzetna za motnje. Nanje ni imun nihče, ne glede na starost, spol, narodnost, vero, …

 

Motnje hranjenja napadajo ljudi. Zato bi bilo prav, da bi vsak človek izvedel čimveč o tej bolezni in kako se z njo spopasti. Motnje se lahko lotijo tebe, tvoje sestre, mame, brata, prijateljice … Lahko se lotijo kogarkoli in ga oropajo zdravega pogleda nase in na svoje telo. In kaj je pri vsem skupaj najhuje? Motnje hranjenja te z lahkoto posrkajo precej globoko, pa tega sploh ne veš. Ker živiš v prepričanju, da zgolj skrbiš za svoje telo, zdravo ješ, telovadiš in si s svojim početjem koristiš. 

 

Moje okrevanje bi bilo mnogo hitrejše, če bi takrat ob sebi imela nekoga z izkušnjo motenj. Nekoga, ki bi mi pokazal, kam me pelje moja takratna pot. Ki bi mi pokazal, da nisem osamljena in edina v svoji bolečini. Nekoga, ki bi mi s svojo izkušnjo pokazal, da je normalno, da imam probleme, in da obstaja pot, po kateri lahko grem, pa bom zagotovo nekoč prišla do ponovnega zdravja. Sama tega nisem imela, in moja največja želja je, da se v tej bolezni nihče nikoli več ne bi počutil tako osamljenega, kot sem se počutila jaz.

 

Zato sem napisala knjigo LAČNA ŽIVLJENJA. Tu je, da ti pokaže, da obstaja pot. Naj ti bo moja zgodba v navdih pri iskanju ponovne ljubezni do sebe. Če je uspelo meni, sigurno lahko tudi tebi!

 

PSSST: Za BREZPLAČNO POŠTNINO pri naročilu knjige vtipkaj kodo “STRMONAVZDOL”. 

NAROČI KNJIGO:

Vaše ime in priimek

Vaša e-pošta

Telefonska številka

Št. knjig

Naslov za dostavo knjig(e)

Prosim izberite način plačila
po predračunupo povzetju

Koda

 

Please leave this field empty.

Anja-Bas-Lacna-zivljenja1

NOVO!

 

Pretresljiva izpoved Anje Baš o boju in končni zmagi nad bulimijo..

 

“Ena najboljših knjig iz vidika inspiracije, motivacije in osebnostne rasti.” EVA

 

“Knjigo bi moral prebrati vsak starš, ki mu ni vseeno za svojega odraščajočega otroka.”TEJA

Prebrala sem jo v pičlem dnevu in pol, sploh nisem mogla stran…” BARBARA

“Knjigo priporočam v branje vsem, ne samo tistim, ki preživljajo motnje hranjenja.” ANDREJA

Cena knjige je 19,90€*

*strošek poštnine: 4€

4 thoughts on “ODLOMEK IZ KNJIGE: “Strmo navzdol”

  1. Pingback: Želiš brezplačno dobiti knjigo Lačna življenja?

  2. Pingback: ODLOMEK IZ KNJIGE: Magnetna koda | Anja Baš

  3. Pingback: Si Lačna življenja? | Anja Baš

  4. Pingback: MOTNJE HRANJENJA: se soočate z njimi? | Anja Baš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja