inspo lifestyle self love tapkanje 12 aprila, 2017

Tapkaj z mano in očisti iz svoje podzavesti vse, kar te omejuje!

Verjetno se sprašuješ, ali je to sploh možno in kaj sploh je “tapkanje”. Na oboje bom odgovorila v temle članku, zato predlagam, da si ga pozorno prebereš. Če seveda želiš spremeniti svoje življenje (na bolje). 😉

Ker sem po izidu knjige Lačna življenja (v kateri pišem tudi o tapkanju) dobila morje vprašanj, kako tapkati za najboljše rezultate, sem se odločila posneti serijo videov, v katerih bo lahko z mano tapkal vsak, ki bo to želel. V njih se dotikam vseh mogočih tematik (družina, šola, zdravje, odnos do sebe in svojega telesa, finance in obilje, odnosi, kariera in uspeh, razne specifične tematike, …), najdeš pa jih na mojem Youtube kanalu. Predvsem želim, da do olajšanja, uvidov, rezultatov in sreče prideš tudi TI. Tega ti sicer ne morem obljubiti, to si lahko obljubiš samo sam/a, lahko pa te pri tem usmerjam. In rezultati ob vztrajnosti ne morejo izostati. 😉 

Zdaj pa gremo na osnove tapkanja: kaj to je, kako tapkamo in kako učinkuje.

Najprej bi rada povedala, da je tale članek zgolj izobraževalne narave. Tu opisana tehnika ni mišljena kot zamenjava ustrezne zdravstvene oskrbe. Nisem zdravstveni delavec, moj namen ni zdraviti bolezni. Če želiš, lahko kontaktiraš kakšnega od usposobljenih EFT terapevtov za bolj personaliziran pristop. Vse, kar želim, je deliti svojo izjemno pozitivno izkušnjo s tapkanjem in mogoče komu od vas pomagati do boljšega življenja. Kakorkoli, odgovornost za tvoje zdravje je izključno tvoja, sprejmi jo in če se boš lotil/a tapkanja, naredi to, ker TI tako želiš. Prav? 😉

KAJ JE TAPKANJE OZIROMA EFT TEHNIKA?

Tapkanje je čustvena verzija akupunkture s to razliko, da igel pri tem postopku ne potrebujemo, ker obravnavamo čustvene težave. Zakaj čustva? Ker čustva na naše telesno stanje vplivajo bolj, kot si lahko zamislimo. Vplivajo celo na bolečine in bolezni.

Dolgotrajno pestovanje jeze, zamere, krivde … lahko na nas pusti fizične posledice. Če hočeš dokaz, si predstavljaj, kakšen/-na si, ko si jezen/-na. Verjetno imaš občutek skrčenega želodca, izstopijo ti žile na vratu in čelu, imaš povišan krvni pritisk … Našli smo torej dokaz, da čustva povzročajo fizičen odziv telesa. Dolgotrajna negativna čustva pa lahko privedejo do bolezni.

TU VSKOČI TAPKANJE OZ. EFT METODA

Tapkanje temelji na odkritju, da ima naše telo energijski sistem oziroma sistem »meridianov«, po katerih teče energija. V meridianih lahko pride do zastoja energije, vzrok za vsa negativna čustva pa so – motnje v energijskem sistemu. Te motnje lahko prekinemo s tapkanjem (tapkanje = stimuliranje določenih točk na telesu z uporabo prstov).

Tapkanje deluje pri vsem mogočem: strahovih, jezi, zamerah, ljubosumju, krivdi, napadih panike, tesnobi, fizični bolečini in celo pri kompleksnejših težavah, kot je depresija, posttravmatska stresna motnja, pri fobijah, težavah s koncentracijo, težavah z učenjem, izboljševanju športnih rezultatov, celo pri petju …

Najboljše od vsega je, da tapkanje deluje, tudi če ne verjameš, da bo delovalo. Zato samo poskusi z odprto glavo in se pusti presenetiti.

OSNOVNE TOČKE ZA TAPKANJE
Tapkanje točke

To so torej točke, po katerih bomo tapkali.

POSTOPEK TAPKANJA
1. IDENTIFIKACIJA PROBLEMA

Ko začneš tapkati, je prva stvar, ki je pomembna, to, da identificiraš PROBLEM. Recimo, da te boli rama. Ko veš, kaj je tvoja težava, je naslednji korak, da oceniš njeno intenzivnost na lestvici od 0 do 10. Recimo, da bolečino rame ocenjuješ na 8.

2. PRIPRAVLJALNI STAVEK

Naslednje, kar narediš, je pripravljalni stavek. To izgleda takole: Tapkamo na karate točko (to je zunanji, meseni del roke, s katerim bi naredili »karate chop«. Za boljšo predstavo si oglej zgornjo sliko). To točko tapkaš z dvemi ali več prsti, zraven pa poveš frazo, ki gre takole:

Čeprav imam tole ___ (xy težavo), se kljub temu globoko in v celoti sprejemam.

Tam, kjer piše “xy težavo”, vstaviš svoj problem. V našem primeru je to boleča rama. V ta stavek lahko vstaviš karkoli. Lahko nočne more, ki jih imaš že leta, lahko to, da pri odbojki ne zmoreš dati visokega servisa, resnično karkoli.

Naš stavek ob tapkanju karate točke se torej glasuje:  »Čeprav imam to bolečino v rami, se kljub temu globoko in v celoti sprejemam.« 

Ta stavek ponoviš trikrat in se hkrati poskusiš čimbolj osredotočiti na samo bolečino, če ti je lažje, zapreš oči. Poanta je v tem, da res začutiš svoje besede, svoj problem.

3. TAPKANJE PO TOČKAH

Po tem pripravljalnem stavku gremo na tapkanje po točkah. Ob vsaki točki, ki jo tapkaš, poveš skrajšano verzijo pripravljalnega stavka – oziroma OPOMNIK. Gre za to, da ob vsaki točki s kratkim stavkom opomniš svoj sistem, na čem delaš, kje je tvoj problem. V našem primeru bomo rekli: »Moja boleča rama.« Tapkamo z dvemi ali več prsti.

Prva točka, ki jo tapkaš, je točka obrvi (glej sliko). Ta točka je na začetku obrvi. Tapkaš lahko na desni ali levi strani, zraven pa glasno poveš: »ta boleča rama«.

Naslednja točka je na zunanji strani očesa, na kosti. Tudi pri tej točki lahko tapkaš na levi ali desni strani. Ko tapkaš to točko, spet ponoviš opomnik: “moja boleča rama.”

Naslednja točka je pod očesom – direktno pod zenico, ravno tako na kosti – tam kjer začutiš rob očesne votline. Spet ponoviš: »ta boleča rama«.

Naslednja točka je pod nosom, v jamici med ustnicama. Ta točka nima svoje dvojnice, ker je na sredini glave. Tu spet poveš: »moja boleča rama«.

Naslednja točka je na bradi. Nahaja se na polovici razdalje med spodnjo ustnico in najnižjo točko brade. Spet tapkaš in zraven poveš: »ta boleča rama«.

Naslednjo točko najdeš, če kazalec položiš na dno vratu, med ključnici (začutiti moraš jamico v obliki črke »u«). Od tu s prstom potuješ navzdol približno centimeter, od tu pa potem približno 3cm desno (ali levo, ker sta točki na obeh straneh). Točka je tik pod začetkom ključnice, občuti se kot nekakšna mehka vdolbinica. Če je ne najdeš ali nisi 100% ziher, če je to to, lahko uporabiš pest, in to točko tapkaš kar s pestjo. Tako jo sigurno zadaneš. Tudi ob tapkanju te točke na glas poveš: »moja boleča rama«.

Predzadnja točka se nahaja pod roko. Najdeš jo tako, da si zamisliš linijo, ki teče okoli trupa in prečka prsne bradavice. Tej točki nekateri pravijo »točka nedrčka”: locirana je na delu, ki ga prečka pas nedrčka. Tapkaš jo s štirimi prsti (da jo zagotovo zadaneš), lahko pa uporabiš kar celo odprto dlan, in zraven spet poveš na glas: »moja boleča rama«.

Zadnja točka se nahaja na vrhu glave. To točko potapkaš kar z vsemi prsti, lahko tudi malo zaokrožiš po vrhu glave. Spet poveš: »moja boleča rama«.

4. OCENA STANJA PROBLEMA

Juhu, prišel/-la si skozi vse točke. Ta trenutek se lahko vprašaš, kako je s tvojo težavo – je bolje? Tipičen odziv je znatno izboljšanje bolečine. Oceniš, koliko te še boli rama in recimo, da bolečino sedaj ocenjuješ s 4. Kar lep napredek, ne?

Če nisi še na nuli, ponoviš celoten proces (uporabljaš opomnik “še kar me boli rama”/”preostala bolečina v rami”), in potem spet oceniš nivo bolečine. Proces ponavljaš, dokler ne prideš do tega, da bolečine ni več, ALI pa se ustavi na neki točki (recimo 2). Če bolečine ni več, super, če se je ustavila na točki 2, to preprosto pomeni, da moraš izvedeti več o samem tapkanju (možno je, da bo potrebno obdelati različne aspekte bolečine in ugotoviti, kaj se skriva za njo). Na tej točki ti predlagam, da googlaš in iščeš informacije, saj je to zares obširno področje.

Toliko o osnovnem postopku tapkanja. Ne ustraši se količine informacij! Na Youtubeu poišči moje videe na temo tapkanja in kmalu bo jasno, kako preprosto je vse skupaj.

KAJ SEM NASLOVILA S TAPKANJEM?

Vse, kar me je v življenju omejevalo.

 • Negativna čustva, ki so bila vezana na določene spomine v otroštvu (jeza, zamere, krivda, strah, bes, sovraštvo, ljubosumje, občutek, da nisem dovolj … ),
 • negativna prepričanja (nisem dovolj dobra, nikogar ne zanimam, nič mi nikoli ne uspe, vsi me samo izkoriščajo, zguba sem … ),
 • specifične spomine, ob katerih mi je bilo neprijetno …

Tapkala sem s pomočjo knjige EFT za telebane. Če se želiš temeljito lotiti svoje podzavesti, predlagam, da tapkaš po tej knjigi, za začetek pa lahko tapkaš tudi z mano (zopet vabim na Youtube ;).

KAJ VSE SE JE V MOJEM ŽIVLJENJU SPREMENILO, ODKAR TAPKAM

Vsa zgoraj našteta negativna čustva in negativna prepričanja so izgubila svojo moč nad mano (so izzvenela, ko sem se posameznemu od njih posvetila z naslavljanjem več različnih aspektov), “grdi spomini” oziroma “čustveni spomini” pa so izgubili svoj naboj in svojo težo. Zdaj so samo še gole informacije, dogodki, ki jim ne pripisujem več nikakršnega pomena. Nič več jeze na ljudi, ki so me prizadeli, nič več zamer do tistih, ki so me izdali, nič več žalosti, ker so se določene stvari zgodile. Nastopilo je brezpogojno sprejemanje sebe in svoje preteklosti, svojega življenja.

Da naštejem še nekaj večjih, vidnejših dosežkov, ki so prišli kasneje, ko se nisem več omejevala z zgornjimi prepričanji: 

 • Viktorji 2013
 • Izid albuma Punca iz tvoje ulice 2015
 • Izid knjige Lačna življenja 2015
 • začetek avtorstva za druge slovenske pevke (Alya, Alenka Godec, glasba za nadaljevanko ..)
 • EMA 2016
 • predavanja o motnjah hranjenja po celi Sloveniji (več kot 150)
 • delam to, kar me veseli in v čemer uživam (trenutno je to ustvarjanje vsebin za svoje in tuje družbene medije)
 • izboljšani odnosi z vsemi okoli mene, ljubeče partnerstvo
 • upam si izraziti sebe in živeti tako, da se počutim izpolnjeno

In PREDVSEM: prvič v življenju se imam rada, se cenim in se spoštujem. Ne naslavljam se več z žaljivkami, temveč se spodbujam. Prav tako vsi okoli mene. Dejansko se je svet okoli mene začel spreminjati, ko sem spremenila sebe. Zelo nenavadno, a hkrati zelo logično. 

Zgornji spisek ni namenjen “boostanju” mojega ega, temveč temu, da ti pokažem, koliko pozitivnega se lahko zgodi, ko odvržeš vse, kar te v življenju omejuje.

Zato začni tapkati danes – je brezplačno in efektivno!

VESELIM SE TVOJEGA NAPREDKA!! <3

Z ljubeznijo,

Anja podpis

VIR: Gary Craig, utemeljitelj tehnike tapkanja

Komentarji

Mogoče ti bo všeč tudi …