lifestyle otrok starševstvo 24 marca, 2021

Izraščajoči zobki ali kako zamotit otroka (in sebe)

Zadnjič sem v inbox dobila sporočilo, češ “vi influenserji samo jamrate, sej ne izraščajo zobki samo tvojmu otroku. Sej tudi drugim.” Pa sem napisala, “ja nej pa še drugi pojamrajo.” Včasih je treba stvari samo povedat na glas in takoj izgubijo pol teže. Zato take stvari tudi delim. Po drugi strani večkrat prileti tudi kakšen očitek, kako delim samo lepe trenutke. No pa smo pri tistem “nikoli ne boš všeč vsem” oziroma “karkoli deliš, se bo VEDNO najdu nekdo, k bo imu neki za povedat.” Ampak to je že tema za povsem drug blog zapis.

(Aja, pa nisem influenser. Kolk smotana beseda.)

Danes se bom osredotočila na izraščanje zob, ki Vitu (posledično pa tudi nama z Mitjem) zadnje 14 dni precej greni sicer luštne dneve.

LONG STORY SHORT

Vito v zadnjih tednih ni spal, ni jedel, ni pil, želel se je samo nosit, dojit 24/7, bit v naročju in je bil nasploh en velik revček, meni se je pa mešalo, ker mu nisem znala pomagat. Mitja je zlat ati, ki se zelo aktivno vpleta v vse vidike vzgoje in mi ogromno pomaga, vseeno ima pa tudi sam miljon obveznosti in je veliko zdoma. Zato sva bla z malim precej sama.

In roko na srce – RES nisem perfect mama in zadnje čase se prehitro zživciram. Seveda to znam kontrolirat in pred otrokom ne padem ven, ampak ko ta kontrola zvečer popusti, pade tudi moja koncentracija in lahko samo še omagam. Zato me čist vse počaka – delo, gospodinjstvo, telovadba … boljš da ne začnem, ker se bom takoj spet ujela v slabo vest in dodatno nepotrebno živciranje.

KAKO PREBRODIT ZOBNE TEGOBE?

Na neki točki sem začela aktivno mozgat in prišla do zaključka, da bo treba otroka (in sebe!) v času, ko sva skupaj, nekako zamotit, da bo lažje prebrodil zobne tegobe. Začela sem googlat za igrami in aktivnostmi, primernimi za 13-mesečnike in našla precej idej. Realizirala sem jih kar nekaj, danes pa vam bom pokazala naše PEEK-A-BOO družinsko drevo. Izgleda takole:

Kako zamotit otroka 27
Peek-a-boo družinsko drevo

Ideja je taka: pod vsakim prekrivnim srčkom se nahaja en član ožje družine. Otrok z mamino (ali atijevo) pomočjo odkriva osebe pod srčki, mami ali ati glasno komentirata, kdo je na sliki (ooo to je pa mami Anja / ati Mitja / teta Eva …), otrok pa tako obraze povezuje z imeni in družinskimi relacijami. Kasneje potem otroka sprašuješ “kje je mama Maja/ata Martin?” in na ta način otrok trenira še spomin (saj si mora zapomnit, pod katero barvo srčka najde posameznega člana družine). Fletna zadevica, izdelava sicer vzame nekaj časa, ampak po prvih Vitovih odzivih imam občutek, da bo tole aktualno precej časa, tudi če vmes vse “prekrivne” srčke potrga dol (kar jih 3/4 tudi je 😂).

PRIPOMOČKI, KI JIH POTREBUJEŠ

Za izdelavo družinskega drevesa potrebuješ:

 • Rjav fotokarton za podlago (dimenzijo prilagodi svojim prostorskim omejitvam – jaz sem uporabila 70×50 cm)
 • Kartonski srčki (lahko jih kupiš ali pa sama izrežeš iz kartona.)
 • Natisnjeni obrazi družinskih članov (pred tiskanjem preveri notranje dimenzije kartonskih srčkov, da ne boš po nepotrebnem 100x printala in porabljala več kartuše, kot je potrebno. No, lahko pa nabaviš Epsonov tiskalnik ECO tank tako kot mi in za vedno rečeš “pa-pa” kartušam, poleg tega pa prihraniš ogrooomno denarja – več o tem malo nižje)
 • Filc
 • Škarje
 • Dvostranski lepilni trak
POSTOPEK IZDELAVE
 1. [FOTKA 1] Pripravi si ves material. Obraze družinskih članov, ki si jih natisnila na notranjo dimenzijo kartonskih srčkov, razporedi na fotokarton. Nanj jih prilepi z dvostranskim lepilnim trakom.
 2. [FOTKA 2] Čez fotografije nalepi kartonske srčke. Sama sem tudi za to uporabila dvostranski lepilni trak.
 3. [FOTKA 3] Pripravi prekrivne srčke iz belega fotokartona. Naj bodo malenkost večji od kartonskih srčkov, da jih bodo res lepo pokrili.
 4. [FOTKA 4] Sama sem na tej točki naredila manjšo napako, saj sem bele zavihke, ki držijo prekrivne srčke, nalepila NA kartonske srčke. Bolje bi bilo, če bi spodnji del zavihkov nalepila POD prekrivne srčke, saj bi jih Vito tako bistveno težje odlepil stran.
 5. [FOTKA 5] Prekrivne srčke z zgornje strani prelepi še z barvnim filcem – sama sem vsakemu družinskemu članu dala drugačno barvo filca, zato da drevo dobi še “memory” dimenzijo (povezovanje barve z obrazom, ki je spodaj).
 6. [FOTKA 6] Celotno zadevo polepi še z manjšimi srčki, ki jih lahko izrežeš iz ostankov filca.
 7. [FOTKA 7] Tako, tvoje peek-a-boo družinsko drevo je pripravljeno! Nalepi ga na steno in skupaj z otrokom uživaj v odkrivanju družinskih članov. 🥰
KAKO JE V ZGODBO VSKOČIL EPSONOV TISKALNIK ECO TANK?

Hvala bogu da je Mitja pri svojem lovu na družinske gadgete res temeljit. Na ta račun je odkril vso našo stanovanjsko opremo, najboljše ponudbe bele tehnike, vse pripomočke za hišo Franc … Lani je odkril tudi Epsonov printer ECO Tank in nam prihranil dobesedno gore denarja. Prej smo kartuše menjali vsak mesec in vedno sem imela občutek, da sem natisnila veliko manj, kot je bilo ob nakupu obljubljeno. No, tukaj tega problema ni, saj samo s črnili, ki pridejo v paketu s printerjem, tiskamo že celo leto!!! Z zalogo črnila, ki smo jo dobili ob nakupu tiskalnika, bomo natisnili kar 14.000 strani. Say what?! Za piko na i smo se pa znebili še vseh tistih odpadnih kartuš.

ECO Tank ima namesto kartuš namreč rezervoar, v katerega po potrebi dolivaš črnila. Višjo ceno printerja upraviči dejstvo, da v letu uporabe, odkar ga imamo, še ni bilo potrebe po refillu črnil. Pa pri nas reees veliko printamo. Trenutno zato brez zadržkov natisnem tudi kaj manj nujnega (tudi fotografije, ki načeloma “žrejo” res veliko črnila). Če otroku na ta način vsaj malo olajšam bolečine in naredim dan lepši, pa še toliko bolj z veseljem.

Če se boš priprave drevesa lotila tudi sama, sporoči, kako je uspelo in predvsem, kako je bil z njim zadovoljen tvoj malček! Konec koncev je to tisto, kar najbolj šteje. 💖

Z ljubeznijo,

Anja podpis

Komentarji

Mogoče ti bo všeč tudi …