otrok starševstvo 11 avgusta, 2020

In? Je Vito priden?

Pomojem vprašanje, ki ga dobim največkrat in ne vem točno, kako odgovorit nanj. Vem da neki je pač treba vprašat, ampak mogoče dejmo še sebe vprašat:

👶🏼 KAJ POMENI BITI PRIDEN?

Če to vprašam tri različne osebe, bom dobila tri različne odgovore. Ker “pridnost” različnim ljudem pomeni različne stvari.
Jaz to v primeru dojenčka razumem bolj v smislu: Ali je po mojih pričakovanjih?

Odvisno, kakšna so. Zato bi se blo velik bolj smiselno (in fer?) na tem mestu in v tej razvojni fazi vprašat

👶🏼 MAMI, A MAŠ REALNA PRIČAKOVANJA?

Ker kaj sploh pomeni priden?
🍼 A če spi?
🍼 A če da mir in ne joka?
🍼 A če ne zahteva preveč pozornosti?
🍼 A če mi pusti, da v miru spijem kavo?

Ja, Vito ima svoje potrebe. JA, zbuja se ponoči, včasih tudi na 15 minut. JA, ful pozornosti zahteva. JA, se pokaka in zahteva previjanje. JA, me rabi in se hoče nosit in crkljat. Ampak to je v tej fazi točno tako, kot mora bit. ☺️


Torej, če je odgovor ne, to potem pomeni, da je poreden? In kaj potem, bodo sledile sankcije?
Verjetno ne, sej se najbrž strinjamo, da govorimo o šestmesečnem dojenčku, ki ima potrebe in njegovo obnašanje ni zavedno, ne joka in se ne zbuja nalašč, da bi nas nerviral, ampak zato, ker nekaj rabi in zato ne moremo govorit o pridnosti.


JA, Vito ima svoje potrebe. JA, zbuja se ponoči, včasih tudi na 15 minut. JA, ful pozornosti zahteva. JA, se pokaka in zahteva previjanje. JA, me rabi in se hoče nosit in crkljat. Ampak to je v tej fazi točno tako, kot mora bit. ☺️
Ne zdi se mi prav, da pol leta starim dojenčkom pripenjamo take in podobne oznake. Da pričakujemo od njih, da bodo “pridni”. Ker gre za nebogljene majhne človečke, ki so od nas 100% odvisni in se sprašujem, na kateri točki smo to pozabili?? Zakaj se od dojenčkov pričakuje skorajda odraslo obnašanje? Mogoče bi blo bolje, če bi mi starši delal na tem, da spustimo svoja pričakovanja in se v tej instant dobi zavemo, da nobena sprememba ne pride z danes na jutri, sploh če govorimo o dojenčku/otroku.


Pa še tole: pridnost večinoma na nek način pomeni podrejenost. Podrejeno otroštvo pa ne prinese samostojne odraslosti (to zadnje sem danes ob raziskovanju tematike nekje prebrala in se ne bi mogla bolj strinjat).


Tako, zdej pa your turn. ☺️ Kako razumeš pridnost? Kaj odgovoriš na to vprašanje? Te moti al preslišiš?

Z ljubeznijo,

Anja podpis

Komentarji

Mogoče ti bo všeč tudi …