inspo lifestyle potovanja starševstvo 15 avgusta, 2021

Izlet v Benetke z malčkom: da ali ne?

JUST … WOW.

Ne bom pretiravala, če rečem, da so nas Benetke popolnoma začarale. Kako nas tudi ne bi? Impozantna pročelja pred več stoletji zgrajenih hiš, potopljena v morsko vodo, po kateri se voziš z Vaporettom (ali gondolo) in opazuješ ozke uličice, obdane s tako visokimi stenami, da te še GPS signal komaj najde, stotine dih jemajočih mostov (baje jih je vsega skupaj kar 400!), trgi, prežeti z zgodovino (in turisti) in cene, ki te vržejo nazaj v kruto realnost.

CENE (NAŠA IZKUŠNJA)

To, da izlet v Benetke ne bo ravno poceni, sva z Mitjem že vnaprej sprejela kot del te zgodbe . Lahko sicer najdeš kavarno brez terase v kaki zakotni ulici, kjer boš koktejl spil za 3€ manj kot na najbolj znanih lokacijah (kot je recimo trg sv. Marka). Vseeno pa je najina filozofija takale:

Če sva že tukaj, si bova privoščila tistih nekaj koktejlov na trgu sv. Marka in v njih uživala brez slabe vesti. Oba veliko delava, zato se nama zdi popolnoma na mestu, da si sem in tja kaj tudi privoščiva.

TOREJ, KOLIKO STANE … ?

Nočitev: 120€. Nismo vzeli najcenejše varjante, še manj pa najdražje. Cene za nočitev se začnejo nekje okoli 90€ in se povzpnejo tudi čez nekaj tisoč € za nočitev.

Špageti, rižote ipd: 12-20€

Kava: 5-15€

Slice pizze: 2,5 – 5€

Pivo: 8-15€

Aperol, Hugo ipd: 13-20€

BENETKE IN MALČKI

Iskreno: Benetke niso ravno najbolj prijazna izbira za družine z majhnimi otroki.

TEŽAVA 1: mostovi

Prva težava je število mostov (kot omenjeno, jih je čez 400), ki niso prilagojeni na vozičke. Očki, pripravite se na krepitev bicepsov – vozičke bo namreč treba “trogat” gor in dol čez prav vsak most. Če imate opcijo, namesto klasičnega vozička vzemite marela voziček, ki je lažji in se bolj kompaktno zloži. Družinam z manjšimi dojenčki pa bo verjetno veliko udobneje, če bodo mesto raziskovali z otrokom v nosilki.

TEŽAVA 2: prehrana

Druga težava je prehrana. V Benetkah je ogromno restavracij in ne prav dosti trgovin. Našli nismo niti ene samcate stojnice s sadjem, da bi Vitu kupila kakšno nektarino. Hvala bogu, da sem s sabo vzela dovolj Frutkov, sicer ne vem, kaj bi jedel za malico. Na srečo je Frutek Vitova (in moja!) prva izbira, ko gre za hiter prigrizek, saj vsebuje samo najkvalitetnejše sestavine, je brez dodatnih sladkorjev in aditivov in tako popolnoma naraven.

V mestu je ogromno picerij, špageterij in restavracij z morsko hrano (Italiji primerno), zelo pa sem pogrešala kakšne smoothie stojnice in opcije za tiste, ki želimo malenkost bolj raznoliko, zelenjavno prehrano. Sicer vsi obožujemo testenine, pico in rižote, ampak za vsak obrok pa ravno ne. 😀

PREDNOST 1: drobne uličice

Za veliko prednost se je (vsaj nam) izkazala količina drobnih uličic, ki jih je Vito vsak dan z navdušenjem raziskoval, se po njih preganjal in začudeno odkrival nove in nove kotičke. Všeč mu je bil tudi trg sv. Marka, po katerem je tekal vse dokler se ni tako utrudil, da je omagal in v vozičku spal celi dve uri (kdor nas spremlja dalj časa, bo vedel, da Vitov dnevni spanec redko traja več kot uro dvajset).

Kakšen užitek je bil v miru spiti tisto kavo za 10€. Zares je bila vredna vsakega centa 😀

PREDNOST 2: prijaznost

Izredno prijazni, ustrežljivi ljudje. Več kot enkrat smo bili deležni nesebične pomoči, prijaznih besed in luštnih debat, na kar v s turisti preplavljenem mestu bolj redko naletiš. Recimo: pred dvema letoma sva bila z Mitjem na Mykonosu kar malo šokirana nad neprijaznostjo tamkajšnjih stanujočih (po drugi strani pa nama je kristalno jasno, da verjetno ni ravno prijetno stanovati v mestu, kjer ni nikoli miru).

OVERALL VTISI

Nam je bilo fino in zagotovo se bomo vrnili! Naslednjič oboroženi s še več Frutkov – če jih ne bomo vmes že prerasli, sicer pa jih bo z veseljem pojedla mami. 🙂

Do takrat pa – imej se lepo in se beremo!

Z ljubeznijo,

Anja podpis

Zapis je nastal v sodelovanju s podjetjem Fructal d.o.o.

Komentarji

Mogoče ti bo všeč tudi …